Proteser

Aftagelige proteser bruges til erstatning af manglende tænder, hvor broer og implantater af sygdomsmæssige eller økonomiske årsager ikke er en mulighed.

Proteser findes som helproteser og delproteser.

Delproteserne kan være lavet helt i akryl og understøttet af gummen (gingivalt understøttet) eller være en kombination af et metalstel ophængt på resttandsættet med bøjler og besat med tænder og ”gummer” i akryl (unitor).

Endelig findes der også teleskop (tandkroneunderstøttede) proteser og implantatunderstøttede (hybrid) proteser. Disse er specialproteser, som er noget dyrere at fremstille end de øvrige proteser, men som til gengæld ofte er forbundet med noget højere komfort.

Behovet for proteser kan skyldes flere forhold, f.eks. store huller i tænderne, paradentose, slid af tænder og medfødt tandmangel. Før det besluttes at tage de sidste tænder ud, er det meget vigtigt, at tandlægen undersøger, om det vil være en fordel at bevare enkelte tænder.

Mange tror, at hvis de kun har nogle få tænder tilbage, kan de lige så godt få dem alle trukket ud. Det er tit helt forkert, da det ofte er en fordel at bevare enkelte tænder, så kan man nemlig klare sig med en delprotese. Den sidder ofte bedre fast end helprotesen, og den fylder mindre. Alternativt kan det være en fordel at få indsat 2 eller flere implantater, som kan give en tryklåseffekt (hybridprotese). En løsning, som mange tandløse er glade for.